Teignmouth regeneration

In December 2012 we completed our £4million regeneration project of five blocks of flats that dominate the skyline in central Teignmouth. The project that started in November 2012 has dramatically improved the look of the area which is described as the 'gateway to Teignmouth'. The new design has turned these blocks from being out-of-date, into something much more striking that will benefit residents, local businesses and tourism.

Not only can we provide new, good quality homes, but we can also regenerate our existing housing stock to make areas more desirable and enhance communities. The improvements to the external walls and roofs of these blocks are not just for cosmetic purposes, but will also improve the energy efficiency of each building and will allow each household to save, on average, £180 a year on energy bills.

Ms Christine Giles of Parsons Street told us: “My heating bill has been reduced by over 50% since the work was completed on Parsons Street. I was paying £20 per month by Direct Debit for my gas bill, but as I was in so much credit my provider reduced my monthly Direct Debit to £7 per month, however, my latest gas bill was only £9.45 for the whole of the last quarter. I believe this is due to a combination of having a new, more efficient boiler and the new energy efficient cladding that has been added to the building. Although it has been very cold in the mornings this week, I have not had to put the heating on yet as my flat is warm enough without it.”

This regeneration project was part of the original promise agreement made when Teignbridge District Council transferred their stock to Teign Housing back in 2004.

Mike Hanrahan, Chief Executive said: “We are very proud of what we have achieved with this project. It is a great example of how important it is to invest money into existing buildings, bringing them into the 21st Century in both design and function. We are thankful to our contractors, Gibbs & Lugg, for all their hard work and to the residents who live in the flats. Residents have had to put up with a lot of disruption during the building stage, but we hope that they are now seeing the benefits of the buildings’ improved energy efficiency.” 

The photographs to the right show some of the building before and after the work and some from our completion event that we held on Tuesday 11 December 2012.

If you would like to get in touch with us about this project, please use the online form on the contact us page.